lost-places-1549096_960_720

Πριν μπει το νέο έτος, το έτος των εκλογικών αναμετρήσεων και λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, είχαν πέσει με τα μούτρα στο σχεδιασμό του πλάνου δράσης τους.

Εσπερινούς, αγρυπνίες, δοξολογίες, βαπτίσεις και κηδείες, μπαζαρ, σχολικές γιορτές, επισκέψεις σε καφενεία, λαϊκές αγορές, ΚΑΠΗ, γυμναστήρια… και όπου αλλού συχνάζει αρκετός λαός, ήταν όλοι τους εκεί. Κάτι σαν τα μανιτάρια, που λέμε!

Κακό δεν είναι, αρκεί βέβαια να υπάρχει μέτρο, σεβασμός και αξιοπρέπεια…

Παλιοί και νέοι βγήκαν στο σεργιάνι για να μιλήσουν στον κόσμο, να παρουσιάσουν το πρόγραμμά τους, τις σκέψεις και τα όσα έχουν κατά νου, ευελπιστώντας πως θα τον κερδίσουν.

Οι νέοι θα μου πείτε καλά κάνουν, το ίδιοι και όσοι έχουν αριστεύσει στην προηγούμενη θητεία τους. Τι γίνεται όμως μ’ εκείνους που έχουν πιάσει πάτο και έχουν αποτύχει σε όλα τα επίπεδα; Τι γίνεται μ’ αυτούς που μετέτρεψαν σε «γιαπί» πόλεις κοσμήματα, δήμους παράδειγμα προς μίμηση, «διαμάντια» της τοπικής αυτοδιοίκησης;

Κανείς δεν θέλει ανοιχτά να πάρει θέση, κανείς δεν επιθυμεί να βγει να τους χαρακτηρίσει, να τους κρεμάσει στα μανταλάκια ή να τους πάρει στο κυνηγητό. Αξιοπρέπεια σου λέει και έχουν δίκιο.

Έλα μου όμως που αυτό το εκμεταλλεύονται κάποιοι «επιτήδειοι» και δίχως ίχνος ντροπής, αραδιάζουν ότι είδους σαχλαμάρα θες, θεωρώντας πως για όλα φταίνε οι άλλοι και όχι οι ίδιοι… «Μας συκοφαντούν» φωνάζουν, ως «μωρές παρθένες» και να εκ νέου οι σέλφι και οι επισκέψεις για τσάι του βουνού, σε «ελεγχόμενες» περιοχές!!!

Το ότι ο Ερμής ήταν ανάδρομος είναι η αιτία που οι υπάλληλοι έκαναν χρήση της «κινητικότητας» και άφησαν άδειες τις υπηρεσίες, για παράδειγμα, όπως και η κακή στάση της Σελήνης δημιούργησε μια σειρά από προβλήματα στην καθαριότητα και το περιβάλλον ή στην κακή κατάσταση των σχολικών κτιρίων, με τους σοβάδες να πέφτουν σαν «ροδοπέταλα» από το ταβάνι.

Όμως, εκείνος που αποσυντόνισε τον οικονομικό σχεδιασμό και δημιούργησε ρήγμα στις σχέσεις μεταξύ των «εξουσιαστών» και των υπαλλήλων, ήταν η οπισθοδρόμηση του Πλούτωνα και η κάθοδος της Αφροδίτης στους σκοτεινούς διαδρόμους της αστρολογικής σφαίρας.

Για τα πάντα φταίνε οι άλλοι και ποτέ αυτοί, μιας και αυτοί είναι οι τέλειοι, οι «απεσταλμένοι» του σύμπαντος, αλλά και του Κυρίου, αφού η επίσκεψη στην εκκλησία, οι μεγάλοι σταυροί όπως και το πέρασμα ενός κομποσκοινιού γύρω από τον καρπό του δεξιού χεριού, τους χρίζουν ευλογημένους!

Κι αν απορείς ακόμα, όσο περνάει ο καιρός… θα σου δοθεί η ευκαιρία να δεις μέχρι που φτάνει το θράσος τους, θα μάθεις τις αλήθειες, αλλά και θα σου δοθεί η ευκαιρία να αξιολογήσεις καλύτερα τις καταστάσεις και τα πρόσωπα, αρκεί να θυμάσαι πως οι εποχές δεν επιτρέπουν πισωγυρίσματα και συγχώρεση λαθών.

Το αύριο όλων μας είναι κοινό και καλό θα είναι μέσα από το διάλογο να πάρουμε τη σωστή απόφαση, να επιλέξουμε τον πιο κατάλληλο και ν’ αφήσουμε στο περιθώριο τον «ωχαδερφισμό» και την αδιαφορία… αν θέλουμε να απαλλαγούμε μια και καλή από εκείνους τους συμπλεγματικούς ανθρώπους, που δυστυχώς παίζουν καθημερινά με τις ζωές των άλλων, μέσω της «εξουσίας» που εμείς οι ίδιοι, κάποτε τους δώσαμε.

Παύλος Ανδριάς