table-2587606_960_720

Ε μα, αν είναι δυνατόν!!! Τόσους καλεσμένους θα έχουμε… να μην τους περιποιηθούμε; Τι μουρμούρες και τι πικρόχολα σχόλια είναι αυτά που έχουν κατακλύσει τα social media, με πρωταγωνιστές ιδεαλιστές και βαρόνους της γκρίνιας;

Αφού τους καλέσαμε, να μην τους περιποιηθούμε. Τι σόϊ φιλόξενος λαός είμαστε; Με πασατέμπο και σάμαλι θα την βγάζανε οι άνθρωποι; Φυσικά και όχι…

Έτσι, ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή να στρωθεί το καλύτερο τραπέζι με όλα τα καλούδια, που θα έχουν αποκλειστικά και μόνο άρωμα Ελλάδας, από έναν Έλληνα Michelinάτο σεφ.

Δεν ξέρουμε τώρα αν «επιτάχθηκε» ο  Λευτέρης Λαζάρου, ο βραβευμένος με αστέρι Michelin ή αν από μόνος του προσφέρθηκε… αλλά όπως και να έχει, αυτός θα περιποιηθεί τους καλεσμένους της Ελληνικής κυβέρνησης, όπου ανάμεσα σ’ αυτούς θα είναι η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Μιχαήλ Μισούστιν, ο Πρίγκιπας της Ουαλίας Κάρολος με τη Δούκισσα της Κορνουάλης Καμίλα και η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φρανσουά Παρλί.

Με πάθος για την Ελληνική κουζίνα, ο δικός μας Λευτέρης, αποφάσισε να τους εντυπωσιάσει και να τους χορτάσει, καθώς το μενού θα έχει ως πρώτο πιάτο ένα μπισκότο ζυμωμένο με μελάνι σουπιάς, κρέμα λευκού ταραμά και αυγά ψαριού, από αυτά που τρώγαμε όλοι μας από μικρά παιδιά και γίναμε κοτζάμ λεβέντες και λεβέντισσες.  Το μελάνι της σουπιάς με χαλάει λίγο, αλλά ο Λάζαρος ξέρει…

Θα ακολουθήσει η σούπα, που θα είναι κακαβιά με πεσκανδρίτσα από την Εύβοια και λάδι Καλαμάτας, τιμώντας έτσι τα παραδοσιακά μας προϊόντα. Αχ, ακόμα θυμάμαι τη θεία Λένα που με κυνηγούσε από μικρό να φάω την πεσκανδρίτσα που έφτιαχνε.

Το δεύτερο πιάτο θα είναι ένας κιμάς γαρίδας σε ζωμό και φύλλο λάχανο με κρόκο Κοζάνης, έτσι για να τους αφήσει άφωνους… όπως και μας! Άκου λέει κιμάς γαρίδας…

Στη συνέχεια, φιλέτο χριστόψαρου με πουρέ από χειμωνιάτικες ρίζες και ντοματίνια Κρήτης, αυτά που καθημερινά παίρνουμε με τον φίλο μου τον Ανδρέα από το μανάβικο της Στέλλας, στη γειτονιά μας.

Ε και πως είναι δυνατόν, να μην υπάρχει επιδόρπιο, μετά από τόσο ψάρι! Το επιδόρπιο λοιπόν θα περιλαμβάνει λευκή σοκολάτα και μαστίχα Χίου με φιστίκια Αιγίνης, κάνοντας όμως όλους εμάς να ζηλεύουμε που ούτε στα όνειρά μας δεν έχουμε φανταστεί αυτό το πάντρεμα το γεύσεων.

Τέλος τα κρασιά θα είναι λευκά, μιας και το ψάρι δεν συνοδεύεται με άλλο κρασί, άσχετα αν εμείς στην «ανάγκη» τα πίνουμε όλα…

Έτσι λοιπόν, «φτηνά» και ταπεινά θα περιποιηθούμε τους καλεσμένου μας με προϊόντα από την Ελληνική γη και θάλασσα, τονίζοντας για μια ακόμα φορά στους ξένους πόσο πλούσια χώρα είμαστε.

Ε, εντάξει… το ότι είμαστε και γκρινιάρηδες, είναι γνωστό σ’ όλη την οικουμένη. Όπως γνωστό επίσης είναι πως αγαπάμε την πατρίδα μας και στα δύσκολα γινόμαστε ένα.

Γι’ αυτό, ας αφήσουμε στην άκρη την κακή συνήθεια που έχουμε να τρωγόμαστε με τα ρούχα μας και ας βάλουμε τα δυνατά μας να βγούμε ζωντανοί από τη μάχη με την πανδημία, ελπίζοντας πως η επόμενη ημέρα θα είναι καλύτερη για όλους μας.

Καλή λευτεριά…

Παύλος Ανδριάς