22093769_1806190746061124_1154192862_n

«Είδα τα μάτια σου κλαμένα καλή μου και πόνεσε η ψυχή μου…» λέει το λαϊκόν άσμα και ούτε λίγο ούτε πολύ, το ίδιο διαπίστωσα κι εγώ όταν είδα πρωί πρωί τη φίλη μου την Ευτυχία με κάτι μάτια πρησμένα, σαν αυγά στρουθοκάμηλου!

«Τι έγινε;» τη ρώτησα με αγωνία και τραβώντας με από το χέρι πήγαμε και καθίσαμε σ’ ένα καφέ, για να μου πεί τι πραγματικά της είχε συμβεί…

«Ο ΗΛΙΘΙΟ του Ντοστογιέφσκι ήρθε αγάπη μου νυχτιάτικα στα όνειρά μου και όσο και αν προσπάθησα για να τον αποφύγω, δεν τα κατάφερα. Και ξέρεις γιατί; Γιατί ο τύπος, με το που βρέθηκε ξαφνικά μόνος του στην κοινωνία ανάμεσα σε αρπακτικά, κομπιναδόρους και λαμόγια του κερατά έχασε τ’ αυγά και τα καλάθια, με αποτέλεσμα, όταν ήρθαν και τον συνάντησαν ΟΙ ΔΑΙΜΟΝΙΣΜΑΙΝΟΙ, με άρπαξε από το χέρι και με παρέσυρε στο χορό των ψυχών. Και ξέρεις τι σημαίνει να δεις την ψυχή σου στα όνειρά σου! Νέο άτομο μπαίνει στη ζωή σου, έτοιμο να σε υποστηρίξει με όλες του τις δυνάμεις και εκεί που είμαι έτοιμη να φωνάξω, το’ χω, έσκασαν μύτη οι ΑΔΕΡΦΟΙ ΚΑΡΑΜΑΖΟΦ και έδεσε η σούπα. Όρθια τινάχτηκα από το κρεβάτι βλέποντας τις διαστροφές των ανθρώπων να κάνουν πάρτι στο μικρό μου μυαλουδάκι. Μισό λίτρο γάλα κατέβασα για να ηρεμίσω και όταν ξανάπεσα για ύπνο μετά από ώρα, το μαρτύριο συνεχίστηκε…»

«Δηλαδή;», πρόλαβα να πω… πίνοντας μια γουλιά καφέ!

«Σαν ταφόπλακα έπεσαν στο κεφάλι μου τα ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ ΜΟΝΑΞΙΑΣ, με τη γύμνια της εξουσίας να κάνει πασαρέλα και τον κάθε ξοφλημένο να θέλει να μου επιβάλει τη θεωρία του «΄69», αδιαφορώντας το αν εγώ είμαι λάτρης της ιππασίας ή ως ευλογημένη πέφτω στα τέσσερα για να ασπαστώ το κάθε μόμολο. Αλλά τι τα θες, ούτε στα όνειρα δεν μπορείς να εκφραστείς ελεύθερα, μιας και ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ κρατώντας στα χέρια τους ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΝΟΣ ΤΡΕΛΟΥ, με οδήγησαν σε εγκεφαλική παράκρουση, σκεπτόμενη τα πόσα χρωστάω σε ΕΝΦΙΑ, ΕΦΚΑ, ΔΕΗ και πάει λέγοντας… Εκεί που ένιωσα όμως λίγο καλά, ήταν ως ΜΑΝΤΑΜ ΜΠΟΒΑΡΥ όπου αισθάνθηκα και έζησα τη μαγεία του έρωτα μες το κορμί μου, αδιαφορώντας για το τι θα πουν οι άλλοι, μιας και αυτός που ήταν στο κρεβάτι μαζί μου… είναι μια επιθυμία κρυφή μου. Αχ και αν δεν κάνω τίποτα μαζί του τελικά, το βλέπω ότι θα καταντήσω σαν την ΑΝΝΑ ΚΑΡΕΝΙΝΑ του Τολστόϊ…»

«Άρα με λίγα λόγια, δεν έκλεισες μάτι. Αλλά βρε παιδάκι μου κι εσύ στον ύπνο σου βρήκες να κάνεις τις ψυχικές και σωματικές σου αναζητήσεις;»

«Πλάκα μου κάνεις; Τα όνειρα αγάπη μου έρχονται από εκεί που δεν τα περιμένεις όπως και τόσα άλλα στη ζωή μας. Διάβασε λίγο το Ο ΕΡΩΤΑΣ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΧΟΛΕΡΑΣ μήπως και έρθεις στα ίσα σου! Και να σου πω την αλήθεια, αν καθίσεις και διαβάσεις κάποια βιβλία, εύκολα θα καταλάβεις ότι όλα είναι μέσα στο μυαλό μας. Και κάτι ακόμα… Αν κατά πως λένε οι ειδικοί δεις στον ύπνο σου βιβλία, σημαίνει πως θα λάβεις δόξα και τιμές, μα και χρήματα που δεν είχες μέχρι χθες…»

Παύλος Ανδριάς

Δημοσιογράφος Συγγραφέας