Αγανάκτηση έχει προκαλέσει στην κοινή γνώμη η αποκάλυψη της είδησης ότι η κυβέρνηση για να φανεί εντάξει απέναντι στους «βαρόνους» των μνημονίων, παραχώρησε το 2016, οπότε και ψηφίστηκε στη Βουλή ο νόμος που έδινε στο ΕΤΑΔ το σύνολο των ακινήτων του δημοσίου, μαζί με μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και κάθε είδους ακίνητο, εκφραστή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Τι αξία άλλωστε για «δαύτους»!!!
Ούτε καν ίδρωσε το αφτί της υπουργού Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, στο άκουσμα της είδησης και στο σάλο που έχει δημιουργηθεί…
«Φασαρία για το τίποτα…», το χαρακτήρισε, αν και παραδέχτηκε λίγο αργότερα ότι σαφώς και δεν έπρεπε να μπουν τα πολιτιστικά μας μνημεία σε λίστα, καθώς για να γίνει αυτό χρειάζεται κατά πως λένε οι «γνώστες» του αντικειμένου, απαιτείται νομοθετική ή κανονιστική πράξη από το ίδιο το υπουργείο.
Ο νόμος 4389/16 αναφέρει ρητά στο άρθρο 196 (παράγραφοι):
- Η κυριότητα και νομή όλων των ακίνητων περιουσιακών στοιχείων τα οποία ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο και τα διαχειρίζεται η ΕΤΑΔ σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, μεταβιβάζονται αυτομάτως στην ΕΤΑΔ χωρίς αντάλλαγμα, με τις κατωτέρω εξαιρέσεις:
α. Αιγιαλοί, παραλίες και παρόχθιες εκτάσεις, υδρότοποι,
β. περιοχές Ramsar,
γ. περιοχές Natura,
δ. αρχαιολογικοί χώροι,
ε. αμιγώς δασικές εκτάσεις, και λοιπά πράγματα εκτός συναλλαγής. Σε περίπτωση που μέρος ακινήτου εμπίπτει σε μία από τις ανωτέρω εξαιρέσεις, η κυριότητα του μέρους του ακινήτου που δεν εμπίπτει σε μία από τις ανωτέρω εξαιρέσεις μεταβιβάζεται στην ΕΤΑΔ σύμφωνα με τα ανωτέρω.
Αλλά τι λέμε τώρα… Αυτά είναι ψιλά γράμματα και ποιος τους δίνει σημασία. Η παραμονή στην εξουσία ήταν και είναι το ζητούμενο και ας πάει στον κόρακα και το παλιάμπελο…
Πάντως το υπουργείο Οικονομικών, δεν δίστασε να ενημερώσει τους πάντες πως, 10.119 μνημεία και ακίνητα του δημοσίου τα οποία εκχωρούνται μέχρι και το 2115, περιλαμβάνονται στην συνθήκη παραχώρησης της δημόσιας περιουσίας στο ΤΑΙΠΕΔ και είναι βάση της συμφωνίας που είχαν κάνει με τα «αρπακτικά» του ΔΝΤ!
Για τη συνέχεια, ουδείς γνωρίζει τι θα γίνει ή αν μπορεί ν’ αλλάξει η δομή της συμφωνίας, που πέρασε μέσα σε μια νύχτα στη Βουλή, αν και απ’ ότι φαίνεται το «yesman», είναι μια έκφραση που βολεύει τους καρεκλοκένταυρους της εξουσίας…
Αλλά τι λέω; Το ταίρι ξέρει…
Παύλος Ανδριάς