,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,κατερινα

Ένα κουσούρι από την γέννα. Ο παραγκωνισμός από τους ίδιους τους γονείς. Η περιθωριοποίηση από όλο το χωριό. Αυτή ήταν η ζωή της Γιαννούλας από όταν γεννήθηκε. Κουτσή και άχρηστη την φώναζαν η γονείς της και η μόνη της σύμμαχος αλλά και η μόνη από την οποία ένιωσε στοργή αγαπημένη της γιαγιά.

Το κουσούρι που φορτώθηκε από την γέννα στην μικρή κοινωνία του χωριού την καθιστά αδύναμη ψυχικά να ορθώσει το ανάστημα της απέναντι στις αποτρόπαιες πράξεις από τα συγγενικά της πρόσωπα.

Βιάζουν το σώμα και την ψυχή της από τα δεκαέξι της χρόνια κάνοντας την ζωή της μαρτύριο. Την ντροπιάζουν και την απαξιώνουν ηθικά και δίχως άλλο την ρίχνουν στον λάκκο με τα λιοντάρια σε έναν γάμο όπου και εκεί το μαρτύριο της συνεχίζει.

Ένα βιβλίο γραμμένο με την πραγματική γλώσσα της απαξίωσης και της ταπείνωσης. Με δυνατές περιγραφές τις περισσότερες φορές σκληρές, ο συγγραφέας μας μεταφέρει στον κόσμο της Γιαννούλας από το χωριό που αργότερα προκειμένου να σωθεί μετατρέπεται σε Ιωάννα.

Δίπλα της δυο γυναίκες που την μυούν στην πορνεία γιατί τελικά αυτό ήταν το μόνο που της είχαν μάθει από μικρή να κάνει…

Μια γυναίκα δίχως δικαίωμα στην αγάπη και τον πραγματικό έρωτα. Μια γυναίκα που μέσα από τον αγοραίο έρωτα ψάχνει να βρει τον λόγο να αγαπήσει τον εαυτό της.

Ο συγγραφέας μας δείχνει τον εξευτελισμό της γυναικείας φύσης σε όλο της το μεγαλείο αλλά και την ανάγκη της γυναίκας να αγαπηθεί, να ακούσει έναν καλό λόγο, να νιώσει χρήσιμη.

Ένα βιβλίο δυνατό για πραγματικούς αναγνώστες που δεν αποζητούν τους μεγάλους έρωτες και τις όμορφες περιγραφές γεμάτες ευτυχία και πλούτη. Ένα βιβλίο γεμάτο από πόνο και ανέχεια μιας κατάστασης που δύσκολα βγαίνεις από αυτήν.

Δίνει τροφή για σκέψη στον αναγνώστη αφήνοντας τον να καταλάβει το βαθύτερο νόημα της γυναικείας αξιοπρέπειας ειδικά όταν αυτή καταπατείται με τον χειρότερο τρόπο.

Παύλος Ανδριάς συγχαρητήρια. Αξιόλογο βιβλίο που αξίζει να μελετηθεί σε βάθος.

Κατερίνα Κονίτσα-Σωπύλη (Συγγραφέας)