«Οι αριθμοί δίνουν απάντηση στα πάντα», μας έλεγε κάποιος σε μια μικρή παρέα που είχα βρεθεί, αλλά στο θέμα του έρωτα κανείς μας δεν ήταν υπέρ αυτής της άποψης!
Με τις ώρες είχε καθίσει για να μας εξηγήσει την όλη διαδικασία, αλλά εμείς εκεί: «Υπερβολές και λόγια του αέρα», λέγαμε και ξαναλέγαμε, μέχρι που ο άνθρωπος πήρε χαρτί και μολύβι και άρχισε να καταγράφει βήμα–βήμα την πορεία μιας σχέσης:
Η ΠΡΩΤΗ ΜΑΤΙΑ: Από τη στιγμή που το άλλο φύλλο σου κάνει κλικ, αρχίζεις το παιχνίδι με τα μάτια και την εξερεύνηση πάνω από τα ρούχα.
Η ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΘΗΣΑΥΡΟΥ: Ιδρώνεις και ξεϊδρώνεις αρχίζοντας να σκέφτεσαι τι κρύβει πίσω το κάθε ρούχο και πόσο ζουμερό είναι, ό,τι σου χτυπάει καμπανάκι στο οπτικό σου πεδίο.
ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΛΟΓΙΑ: Μαγκώνεσαι, δαγκώνεσαι, πνίγεσαι και διστάζεις μέχρι ν’ αρθρώσεις την πρώτη πρόταση, καθώς γνωρίζεις ότι θα κριθείς για ό,τι πεις.
ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΑΓΓΙΓΜΑ: Τρέμεις και σπαρταράς σαν το ψάρι μέχρι να πιάσεις το χέρι ή έστω ν΄ ακουμπήσεις το κορμί της ερωτικής σου επιλογής.
ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΦΙΛΙ: Στεγνώνει το στόμα σου, το σάλιο σου κάνει ρεπό και η καρδιά σου χτυπάει σαν ταμπούρλο μέχρι να κλείσεις τα μάτια και να νιώσεις την ανάσα του ερωτικού σου συντρόφου να σου καίει τα χείλη.
Η ΠΡΩΤΗ ΑΓΚΑΛΙΑ: Σου κόβονται τα γόνατα και η καρδιά σου είναι έτοιμη να εκραγεί, μόνο με την ιδέα ότι θ’ αγκαλιάσεις και θα αισθανθείς πάνω στο σώμα σου το κορμί του άλλου μ’ όλα τα παρελκόμενα.
ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΑΔΙΑ: Έχοντας χάσει το φως σου, προσπαθείς πασπατεύοντας να πιστοποιήσεις και να καταγράψεις πιθαμή προς πιθαμή ό,τι σε προκαλεί και σε ερεθίζει.
ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ: Εύχεσαι ποτέ να μην τελειώσει το παιχνίδι της απόλαυσης και της ηδονής και με γνώμονα το πάθος, ανάβεις τη μια φωτιά μετά την άλλη.
Η ΠΡΩΤΗ ΕΡΩΤΙΚΗ ΕΠΑΦΗ: Υποτάσσεσαι εξ’ αρχής σ’ αυτό που σε σέρνει ή που σε τραβάει ανάλογα με το ποιος είναι πιο προχωρημένος σ’ αυτά και στη συνέχεια καταθέτεις ψυχή και σώμα στο βωμό της ερωτικής μαγείας.
ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΩΝ: Δηλώνεις τι είσαι και τι θέλεις. Οριοθετείς, συζητάς και καταλήγεις σ’ ένα γενικό πλάνο αμοιβαίας κατανόησης και αλληλοσεβασμού.
ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΝΕΥΡΑ: Βασική αντίδραση για να γίνει σωστή αρχειοθέτηση των αντιφατικών απόψεων και πιστεύω του καθενός.
Η ΠΡΩΤΗ ΚΟΙΝΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ: Πρωταρχικός στόχος ο εντυπωσιασμός και η καλή εικόνα, για να εισπράξει το ταίρι σου τη συγκατάθεση των φίλων και γνωστών. Για την κοινή αποδοχή της σχέσης σου.
ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΦΙΛΟΙ: Περιορίζεις, διαγράφεις και ιεραρχείς τα άτομα που θέλεις δίπλα σου, με τη συγκατάθεση πάντα του συντρόφου σου.
ΟΙ ΠΡΩΗΝ: Διαγράφεις από το χάρτη της ζωής σας άτομα του χθες που πιθανόν μπορεί να βλάψουν στη συνέχεια τη σχέση σας και φροντίζεις με κομψό πάντα τρόπο να δείχνεις την ανωτερότητά σου σε τυχόν συμπτωματικές–κοινές εμφανίσεις.
ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΗ ΣΥΜΒΙΩΣΗ: Φανερώνεις τα συν και τα πλην του χαρακτήρα σου και ζητάς να πράξει το ίδιο και το άλλο σου μισό.
ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΚΟΙΝΑ ΣΧΕΔΙΑ: Συζητάτε τα πάντα μαζί και χαράζεται κοινή πορεία, σεβόμενοι πάντα και τα θέλω του άλλου. Ξεχνάτε τη λέξη «πρέπει» και κάνετε πράξη τις επιθυμίες σας.
ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ: Μέσα από συζητήσεις ανίχνευσης προσδιορίζεις τον απώτερο σκοπό της σχέσης σου και ρίχνεις άδεια για να πιάσεις γεμάτα, με τη μέθοδο του ρίσκου.
Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΦΑΣΗ: Επειδή η ιδέα του γάμου τρομάζει αρκετούς, μιλάς πάντα για κάποιους άλλους και μέσα από τη συζήτηση αλιεύεις το ανάλογο «ψάρι». Το «κεφαλόπουλο» είναι ναι, η «συναγρίδα» σου αφαιρεί κάθε ελπίδα.
Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΑΜΟΥ: Αν η ψαριά είναι καλή, κάνεις την πρόταση και χορεύεις σα μικρό παιδί. Την περίπτωση «συναγρίδας» τη διαγράφουμε, γιατί ανήκει σε άλλη ενότητα.
ΤΟ ΔΕΣΙΜΟ: Το ότι «δένεις το γάιδαρο» ή «έδεσα τη γαϊδούρα μου», δε σημαίνει τίποτα γιατί με το γάμο δεν τελειώνει η ζωή. Σχεδιάζεις και υλοποιείς από την πρώτη στιγμή, δίνοντας πάντα και στο άλλο σου μισό το δικαίωμα της ελεύθερης βούλησης. Το μοντέλο «σκάσε και πήδα» έχει αποσυρθεί εδώ και χρόνια.
ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ: Κανείς δεν είναι τέλειος και γι΄ αυτό βολεύεσαι με ό,τι έχεις. Η απληστία αρκετές φορές έχει δυσάρεστα αποτελέσματα και καλό είναι να υπάρχει μέτρο. Όπως και για τα προβλήματα υπάρχουν λύσεις, αρκεί να υπάρχει θέληση.
Η ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ: Είναι η στιγμή που θέλεις ν’ ακούσεις ότι μετράει, ότι περνάει η μπογιά σου, ότι ακόμα σε ποθούν και εύκολα μπορείς να γίνεις «κρυφός» ερωτικός πόθος.
Η ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ: Αν μπεις στο τρυπάκι ότι το άλλο σου μισό μετράει πιο πολύ από σένα και ότι χάνονται οι ισορροπίες, κάτι δεν πάει καλά.
ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΜΟΥΡΜΟΥΡΕΣ: Η μουρμούρα, η καταπίεση και ο περιορισμός οδηγούν σε ρήξη και τ’ αποτελέσματα θα φανούν σύντομα.
Η ΑΡΠΑΧΤΗ: Καλό είναι να μη γίνει, αλλά αν γίνει, είναι προτιμότερο να δηλωθεί ως τυχαίο συμβάν, παρά να εμφανισθεί αργότερα σεξουαλική εμμονή ή πισώπλατο μαχαίρωμα.
Η ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΣΧΕΣΗ: Επειδή ποτέ δεν φταίει ο ένας, για να υπάρχει παράλληλη σχέση κάπου έχει χαθεί το παιχνίδι και άρα μοιραία ένας από τους δυο έχει μείνει θεατής στις κερκίδες ενός άδειου γηπέδου.
Η ΖΗΛΙΑ: Ένα στάδιο πριν το χωρισμό. Εδώ δεν χωρούν ούτε δικαιολογίες, ούτε μεσοβέζικες λύσεις. Γιατί αν ο ένας κλείσει τα μάτια και αδιαφορήσει για τις εμμονές του άλλου, θ’ ακολουθήσει μια ζωή μαρτύριο, με όλα τα είδη κακοποίησης και εξευτελισμού.
Ο ΧΩΡΙΣΜΟΣ: Το τελευταίο στάδιο που καταλήγει με μαθηματική ακρίβεια ένα ζευγάρι, όπως μας έλεγε εκείνος ο «κάποιος» και που δύσκολα υπάρχει ολική επαναφορά χωρίς ν’ ανοίξει κάποια μύτη.
Θυμάμαι ότι όταν του μιλήσαμε για τυχόν εξαιρέσεις, μας είπε: «η εξαίρεση του κανόνα είναι πάντα σχετική και απορρέει από μια σειρά αμοιβαίων αποφάσεων και επιλογών που στόχο έχουν την παραπλάνηση του συνόλου, υπό τη μορφή του, στάχτη στα μάτια των άλλων».
Αν τώρα εσύ, κάνοντας ένα αργό flash back στη σχέση σου, διαπιστώσεις ότι ταυτίζεσαι με την άποψη αυτού του «κάποιου», μη διστάσεις να το παραδεχθείς και μη ζητήσεις τη γνώμη κάποιου άλλου, γιατί στο τέλος, όπως λένε και οι ειδικοί με ταυτότητα: «καμία ερωτική σχέση στην πράξη δεν είναι αποτέλεσμα των αριθμών, όσο υπάρχει συναίσθημα, ψυχική και εγκεφαλική διαύγεια».
*Όποιος ενδιαφέρεται για το βιβλίο του Παύλου Ανδριά «Άντε και… σας πίστεψα», από το οποίο είναι το απόσπασμα που διαβάσατε, μπορεί να το βρείτε εδώ: http://pavlosandrias.gr/publications/books/