Ο θάνατος του Ιβάν Ιλίτς

Δυο ηθοποιοί ο Γιώργος Γαλίτης και ο Θανάσης Κουρλαμπάς… ανεβαίνουν στη σκηνή για να μας παρουσιάζουν το έργο του Τολστόι «Ο θάνατος του Ιβάν Ιλίτς» σε σκηνοθεσία της Κωνσταντίνας Νικολαΐδη και από την πρώτη κιόλας στιγμή μας εντυπωσιάζουν με την ερμηνεία τους, μιας και εναλλάσσονται τους ίδιους ρόλους στο ανοιγοκλείσιμο των ματιών μας, λες και ο ένας είναι η πνοή του άλλου.

Το έργο, παγκόσμιο αριστούργημα.
Η θεατρική διασκευή και η σκηνοθεσία της Κωνσταντίνας Νικολαΐδη, κόσμημα για τον κόσμο του θεάματος, για το ίδιο το θέατρο, καθώς μας παρουσιάζει μια καταπληκτική περιγραφή της αναστάτωσης και της εσωτερικής κρίσης που προκαλεί στον άνθρωπο η παρουσία του θανάτου, αλλά και το πόσο ζούμε τη ζωή που θα έπρεπε να ζήσουμε.
2ος χρόνος στο θέατρο Αλκμήνη, με την ευχή να ακολουθήσουν και άλλα, καθώς αυτή την παράσταση αξίζει να την δει περισσότερος κόσμος, να την αγαπήσει ακόμα πιο πολύ ο θεατής, μιας και τέτοια έργα σπανίζουν στις ημέρες μας.

Εκείνοι όμως που αξίζουν αμέτρητα μπράβο και ένα παρατεταμένο χειροκρότημα, είναι οι ηθοποιοί Γιώργος Γαλίτης & Θανάσης Κουρλαμπάς που σε μαγεύουν με την ερμηνεία τους, καθώς διαχειρίζονται 19 ρόλους «μπαίνοντας» ο ένας στην ψυχή του άλλου, ερμηνεύοντας με τον ίδιο παλμό της ανάσας τους 19 ανθρώπινες ψυχές, με το ίδιο πάθος, με την ίδια ένταση.
Είναι κάτι που δύσκολα μπορεί κάποιος να το περιγράψει με λόγια, όσο καλός κειμενογράφος κι αν είναι, είναι ένα έργο που αν δεν καθίσεις «απέναντι» από τους εκφραστές του, δεν θα μπορέσεις να νιώσεις το μεγαλείο του, το βάλσαμο που προσφέρει στην ψυχή σου…
Δώστε την ευκαιρία στο είναι σας, να το ζήσει.

 

Παύλος Ανδριάς

Δημοσιογράφος- Συγγραφέας