Κρατώντας στα χέρια μου αυτό το βιβλίο, το πρώτο πράγμα που ένιωσα ήταν ένα μούδιασμα… καθώς έπρεπε να γράψω την άποψή μου για ένα έργο του Ανδρέα Καρκαβίτσα, που μεγάλωσαν γενιές και γενιές μ’ αυτό!
Μαγεύτηκα με τον τρόπο γραφής του, τις πληροφορίες και τον αφηγηματικό άξονα γραφής που χρησιμοποιεί, αλλά και με το πλήθος των εικόνων και των συναισθημάτων που εκθέτει…
Σίγουρα «δάσκαλος», μιας και ο «Αρχαιολόγος» λειτουργεί και ως διδακτικό εγχειρίδιο, για όποιον έχει μάτια και βλέπει, μα και μυαλό που σκέφτεται… αφού εύκολα ο αναγνώστης θα διακρίνει μέσα από τη «δομή» των ηρώων του τις νέες ιδέες περί αξιοποίησης του τρόπου σκέψης των νέων, βασισμένες στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό!
Διαβάζοντας, διαπιστώνεις το πόσο σημαντικά είναι τα στοιχεία που δίνει ο συγγραφέας για τον τρόπο σκέψης μα και για τον καθημερινό τρόπο τριβής των ηρώων του, που αν και διαφορετικοί, φωτογραφίζουν το «μεγαλείο» της Ελλάδας, στον τομέα της αυτοκαταστροφής!!!
Και αν τότε το βιβλίο κατηγορήθηκε ως ανθελληνικό και αποσύρθηκε από την κυκλοφορία, σήμερα… πραγματικά θα μπορούσε να γίνει «Ιερός οδηγός» επιβίωσης και αφορμή ν’ αρχίσει να λειτουργεί ο εγκέφαλος του ανθρώπου, αρκετά διαφορετικά… παραγωγικά.
Μιλάμε λοιπόν για ένα αλληγορικό βιβλίο γεμάτο μηνύματα και νέα ερεθίσματα για διαφορετικό τρόπο σκέψης και αντιμετώπισης των καταστάσεων, από ανθρώπους δίχως παρωπίδες και κοινωνικά κατάλοιπα.
Ένα βιβλίο που πραγματικά αξίζει να υπάρχει σε κάθε σπίτι, αν θέλουμε να λέμε ότι ξέρουμε τι διαβάζουμε και αν ειλικρινά θέλουμε ν’ αφήσουμε ένα συγγραφικό πλούτο, στις γενιές που ακολουθούν.
Παύλος Ανδριάς
Συγγραφέας – Δημοσιογράφος
www.aylogyros news.gr